Borçlar Hukuku, bireyler ve tüzel kişiler arasındaki hukuki ilişkilerde doğan borç ve alacakların niteliğini, kaynaklarını, bu ilişkilerden doğan hak ve yükümlülükleri düzenleyen hukuk dalıdır. Türkiye'de Borçlar Kanunu (BK) bu alandaki temel düzenlemeleri içermekte olup, medeni hukukun önemli bir parçasını oluşturur. Borçlar Hukuku'nun temel prensipleri, borç ilişkilerinin taraflar arasındaki adaletli ve dengeli bir şekilde düzenlenmesini sağlamaya yöneliktir. İşte Borçlar Hukuku'nun ana başlıkları ve önemli kavramları:
Borç: Borçlar Hukuku'na göre, borç ilişkisi bir tarafın (borçlu) başka bir tarafa (alacaklı) karşı taahhüt altına girdiği yükümlülüktür. Bu yükümlülük genellikle bir şey verme, yapma veya yapmama şeklinde olabilir.
Alacak: Borç ilişkisinden doğan hak olarak tanımlanır. Alacaklı, borçlunun yükümlülüğünü yerine getirmesini talep eder.
Sözleşmeden Doğan Borçlar: Taraflar arasında yapılan sözleşmeler sonucu ortaya çıkar. Sözleşmeyle taraflar, belirli bir borç ilişkisi kurarlar ve bu sözleşmeye uygun olarak hak ve yükümlülükler doğar.
Haksız Fiilden Doğan Borçlar: Bir kimsenin, başkasına haksız bir şekilde zarar vermesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durumda zarar gören kişi, zararının tazmin edilmesini talep edebilir.
Kanundan Doğan Borçlar: Kanunların belirlediği hükümler sonucu ortaya çıkar. Örneğin, akit yapma ehliyetine sahip olanlar arasında yapılan anlaşmaları geçerli kılan hukuk ayrı as. K kontrak PKN melakukan mengerti masyarakat memiliki